Анаболни стероиди

Анаболните стероиди са различни вариации на хормонът наречен тестостерон. Медицинските лица могат да предписват стероити с цел справяне с хормонални проблеми на пациента, като например забавен пубертет. Освен това стероидите биха могли да се използват за борба със загубата на мускулна тъкан, която се асоциира с болести като спин и рак. Има случаи обаче, когато спортисти неправилно използват тези вещества с цел да подобрят своето представяне или външния си вид.

Голяма част от хората, които злоупотребяват със стероиди са мъже на възраст между 20 и 30 г. При жените това е много по-рядко срещан проблем.

 

Злоупотреба

Хората, които злоупотребяват с анаболни стероиди обикновено ги приемат орално, инжектират ги в мускулите или се „мажат” като гел или крем. Тези дози може да са от 10 до 100 пъти по-високи отколкото обикновено се предписват от лекарите за справяне с медицински проблем.

Често пъти модели на злоупотребата са:

Циклично/поетапно приемане: многократно приемане на дози, след това прекратяване, което съответно е последвано от възобновяване на приема след определен период от време.

Използването на 2 или повече типа стероиди, смесване на приема  – например орално и чрез инжектиране

Пирамидално – постепенно увеличаване на злоупотребата, докато се стигне определена точка, след което постепенно се намалява до спиране

Използване на различни вещества или застъпване помежду им с цел да се избегне развиването на толеранс

Важно е да се отбележи, че няма научни доказателства, че тези практики намаляват вредните последствия от стероидите.

 

Ефекти

Стероидите работят по различен начин от други типове вещества. Те нямат краткосрочни ефекти върху мозъка. Те не активират системата за награди, което обикновено се асоциира с усещането за надрусване. Освен това не се активира увеличаване на допамина в мозъка.

Злоупотребата с анабаоли може да има негативни ефекти върху психичното здраве като например параноидни и крайни усещания за ревност, крайно раздразнение и агресия, погрешни идеи и схващания, замъглена преценка, мании.

Освен това често срещан ефект е акне и подуване на части от тялото, често крайниците.

Възможни са и дългосрочни ефекти като проблеми с бъбреците, черния дроб, тумори, високо кръвно, проблеми с нивата на холестерол, по-голям риск от съсиреци.

Някои от ефектите са специфични за пола и възрастта. Например при мъжете може да намален брой сперматозоиди, повишен риск от рак на простатата, оплешивяване.

При жените – засилено окосмяване, намаляване на размера на гърдите, промяна в менструалния цикъл, по-дълбок глас.

При тийнеджърите – стопиране на развитието, включително на ръста.

 

Пристрастяване

Въпреки че стероидите не причиняват усещане за надрусване като други наркотици, възможно е да се развие зависимост към тях въпреки негативните ефекти. Злоупотребяващите най-често изпиптват следните симптоми на абстиненция – умора, нервност, загуба на апетит, проблеми със съня, намалено либидо, желание за прием на стероиди. Възможни са и по-крайни състояния като депресия, която да доведе до опити за самоубийство.

Важно е да се има предвид, че инжектирането на стероиди (което е често срещан начин за вкарване на веществото в организма) води след себе си сериозни рискове в случаи на споделяне на иглите или нестериолно инжектиране – инфекции, хепатит, хив