Синтетични канабиноиди

Повечето от синтетичните канабиноидни са произведени в Китай и след това са превозени в Европа – в насипно състояние, чрез легитимни транспорт и разпределителни мрежи. Огромните като количество превози често са залaвяни от властите в Европа, но чистотата на веществата рядко е определяна и посочвана с точност. Едно проучване от Южна Корея съобщава чистота между 75 и 90% за насипни проби прах.

Насипните синтетични химикали се смесват с или разпръскват върху билки, обикновено в промишлен мащаб. Често се използва оборудване (като бетонобъркачки) и течни разтворители като ацетон или метанол за разтваряне на прахообразните химикали. След смесване на билките с разтворената синтетика, те се изсушават и пакетират за продажба в Интернет чрез търговци на дребно, от определени магазини в градските райони или от дилъри.

Синтетичните канабиноиди са химични вещества (съединения), чието действие наподобява действието на активната съставка на канабиса тетрахидроканабинол (THC). Ефектите може да наподобяват тези на канабиса, но в повечето случаи са много по-силни, а рисковете от употребата могат да бъдат много по-големи.

Синтетичните канабиноиди обикновено се продават в растителни смеси за пушене, но не във всички такива смеси е установено тяхното наличие. Някои от тези вещества могат да се продават и под формата на течност за електронни цигари.

Синтетичните канабиноиди играят важна роля в бързото разрастване на пазара на новите психоактивни вещества (известни още като „легални“ или „дизайнерски“ наркотици). Нови психоактивни вещества (НПВ) е термин, който се използва за назоваване на новите, все още нерегулирани от международното законодателство наркотици, които повече или по-малко наподобяват ефектите на тези, вече контролирани от закона.

От всички НПВ в България е най-разпространена употребата именно на синтетичните канабиноиди. Тъй като те се смесват с растителна маса с цел да се пушат, най-често на жаргон са наричани „чай“, „билка“, „тамян“.

През 2016 г. синтетичните канабиноиди са най-често срещаните НПВ в България по отношение на броя случаи на изземване и иззето количество – 124 отделни случая на идентифициране (96,9%). Най-голямото количество идентифициран синтетичен канабиноид в страната за периода е веществото 5F-MDMB-PINACA. MDMB-CHMICA е най-често идентифицираният синтетичен канабиноид – 81 случая.

Основните опасности, които идват от употребата на тези наркотици, са свързани с факта, че се знае малко за фармакологията и токсикологията на тази група вещества при хората. Много от веществата всъщност никога не са били изследвани върху хора. Синтетичните канабиноиди имат потенциала да бъдат много по-вредни от канабиса поради начина си на производство и заради различните по вид и сила съставки, които се използват за направата на един и същи продукт. Заради това непостоянство в производството, употребяващият няма представа какво купува.

Има много различни видове синтетични канабиноиди и част от тях вече са в Списък І от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, чието производство, притежание и продажба са незаконни.

КАКВО ЧУВСТВА УПОТРЕБЯВАЩИЯТ?

Общата особеност на всички синтетични канабиноиди е, че те действат върху канабиноидните рецептори в тялото и имитират в различна степен въздействието на ТНС.

Но е много важно да се знае, че синтетичните канабиноиди са по-потентни (с по-голяма сила), пълни агонисти на канабиноидните рецептори за разлика от тетрахидроканабинола (главната психоактивна съставка в канабиса), което определя по-силните ефекти от употребата им, по-големите рискове и вероятно по-силната зависимост, до която могат да доведат. Някои от тези вещества имат особено дълъг полуживот, което може да доведе и до удължен психоактивен ефект.

Действието на тези канабиноиди не само може да бъде много по-силно, отколкото на типичния канабис. Тези вещества са нови и недостатъчно изследвани и могат да имат и напълно неизвестни ефекти. Самото пушене на билките и тревите, в които са поставени синтетичните канабиноиди, могат да имат негативни ефекти върху някои органи и системи от човешкото тяло.

Ефекти:

  • Употребилият може да се почувства щастлив, спокоен, дори еуфоричен; може да се смее, да почувства глад и да стане много приказлив.
  • Устата може да пресъхне, очите да се зачервят.
  • Настроението, усещанията и представата за време могат да се променят.
  • Може да се появят затруднения в концентрацията и координацията на движенията.
  • Възможна е появата на страх, параноя, пристъпи на паника, деперсонализация, халюцинации, забравяне на цели епизоди от време, учестен пулс, падане на задръжките, световъртеж, възбуда или сънливост, гадене, повръщане, кататонен ступор, агресивно поведение и проява на насилие.
  • Редовната употреба на продукти, съдържащи синтетични канабиноиди, може да увеличи риска от развитие/отключване на психични заболявания, включително шизофрения.
  • Вече има немалко данни, че синтетичните канабиноиди имат потенциал да бъдат много по-вредни от канабиса поради високото съдържание на тези съединения в билковата основа и поради различните химични вещества, от които се произвеждат.

Поради липсата на информация за това какво се съдържа в смесите за пушене, е трудно да се предвиди какви точно могат да бъдат ефектите от употребата им, колко силни биха могли да бъдат и колко време биха могли да продължат.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ?

Хора, употребявали подобни продукти, споделят, че много от тях прeдизвикват същите ефекти като тези от марихуаната – повишено настроение, релаксация и променени възприятия. В някои случаи последиците са още по-силни от тези на марихуаната. Други употребяващи съобщават за психотични ефекти като крайна тревожност, параноя и халюцинации.

Важно е да се има предвид, че ефектите и съответно рисковете могат да са непредвидими. В една и съща опаковка може да има няколко различни вещества едновременно, концентрациите също варират дори и при един и същ продукт.

Психоза

Канабисът има потенциал да предизвика психоза и има данни, че това се отнася и за синтетичните канабиноиди. Поради високата им потентност и фактът, че са пълни агонисти на канабиноидните рецептори, дори употребата от време на време може да има нежелани ефекти като безсъние, проблеми с паметта, главоболие, замаяност и налудни идеи. Освен това за разлика от растението канабис, синтетичните канабиноиди не съдържат канабидиол, който може да има предпазващо действие срещу психоза. В сравнение с естествения канабис синтетичните канабиноиди могат да предизвикат по-чести и по-тежки нежелани негативни ефекти и може да представляват по-висок риск за психотичен епизод при млади употребяващи. Има описани случаи на психоза, мания и суицидни мисли при употребяващи тези вещества.

Рискове за здравето

Употребата на синтетични канабиноиди е свързана със сериозни вреди върху множество органи и системи, както и със смъртни случаи. Най-честите странични ефекти са тахикардия (увеличена сърдечна честота), нервност, раздразнителност, объркване, замаяност, сънливост, халюцинации, налудни идеи, повишено кръвно налягане, гадене, повръщане, световъртеж и болки в гърдите.

Ефектите върху централната нервна система варират от главоболие до кома и включват гърчове, миоклонии (внезапни, неволеви и неритмични контракции на мускули), кататонен ступор (човек остава скован и неподвижен продължително време, без да говори и реагира на външния свят), церебрална исхемия (до мозъка не достигат достатъчно кръв и кислород) и енцефалопатия (увреждане на мозъка).

Документирани са случаи на сърдечно-съдови усложнения от главоболие до инфаркт на миокарда и спиране на сърдечната дейност. Също така има и случаи на увреждане на бъбреците и бъбречна недостатъчност след употреба на вещества от този клас. Синтетичните канабиноиди са свързани и с диспнея (задух), рабдомиолиза (разпадане на мускулната тъкан), диафореза (силно потене) и хипокалемия (недостиг на калий), които не са често изпитвани от употребяващите канабис.

Има и случаи на дихателна недостатъчност, а при хронична употреба – белодробни усложнения и пневмония. Има и редки случаи на хипереметичен синдром, включващ гадене и повръщане, болки в корема и компулсивно взимане на горещи душове.

Отравяния

Има немалко случаи на тежки и фатални отравяния със синтетични канабиноиди, тъй като употребяващите по никакъв начин не могат да регулират дозата. Само през 2014 г. синтетичният канабиноид MDMB /N/-Bz F доведе до смъртта на над 40 души в Русия, а над 2000 души са постъпили по спешност в болница. Много от пострадалите са съобщили и за бързо развиваща се зависимост към веществото.

През 2016 г. в рамките само на три дни в болниците на Ню Йорк (САЩ) са постъпили за лечение 130 души след употреба на синтетични канабиноиди. Подобни инциденти с масови отравяния с тези вещества се случват регулярно в различни страни, като понякога има и смъртни случаи.

Някои от симптомите на отравяне – особено загубата на съзнание, потискането на дишането и поведенческите ефекти – може да доведат до допълнителни рискове за употребяващият, като задавяне с или вдишване на повърната храна, удавяне, падане, хипотермия (преохлаждане) в резултат от загуба на съзнание навън в студено време, самопричинени насилие/наранявания. Агресивното и насилствено поведение, предизвиквано понякога от синтетичните канабиноиди, може да постави и други хора в риск от наранявания.

Зависимост и абстинентен синдром

Редовната и продължителна употреба на синтетични канабиноиди предизвиква физическа зависимост с абстинентен синдром. Симптомите включват силно желание за употреба, раздразнителност, възбуда, тревожност, миалгия (болки в мускулите), мускулни спазми, главоболие, втрисане, тремор, силно потене, гадене и повръщане, анорексия (загуба на апетит), проблеми със съня, резки промени в настроението, болки в гърдите и тахикардия. Тези абстинентни симптоми са по-тежки, отколкото тези при канабиса, и не се подобряват след прием на THC.

За разлика от THC, който се метаболизира само до един активен метаболит, метаболизирането на синтетични канабиноиди води до фармакологично активни метаболити, които остават биологично активни и се свързват с канабиноидния рецептор CB1. Тези метаболити могат да удължат психотропните ефекти на първоначалното вещество и по този начин да увеличат токсичността му.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА УПОТРЕБЯВАЩИЯ?

Хората, които злоупотребяват с вещества или са зависими, много често отричат това. Опитите да им се забрани да употребяват не вършат работа. Паниката също не е от полза в такива случаи.

За да се помогне на употребяващият, е важно да се събере достатъчно информация за проблема му, за рисковете от употребата и да се избегне проявата на предразсъдъци.

Това, което може да се предприеме като първи стъпки за помощ, е:

  • Поставяйте ясни граници по отношение на употребата и ги отстоявайте.
  • Говорете с употребяващия само, когато не е под влияние на вещества. Избягвайте обвинения, говорете с факти и запазете максимално спокойствие.
  • Нека употребяващият да знае как се чувствате вие по отношение на употребата му.
  • Бъдете критични както към поведението на употребяващия, така и към своето собствено.
  • Опитайте се да разберете дали има други проблеми, които стоят в основата на употребата и възможно ли да се направи нещо за тяхното разрешаване или не.
  • Подкрепяйте всеки опит на употребяващия да потърси специализирана помощ.
  • Потърсете помощ от специалист, работещ в областта на зависимостите. Той ще прецени по-точно каква е тежестта на употребата, какво може да се предприеме в момента и ще ви даде насоки как да действате.
  • Потърсете помощ от свои близки хора, които да ви подкрепят. Не оставайте сами с проблема.

Важно!

Имайте предвид, че за повечето от новите психоактивни вещества, сред които са и синтетичните канабиноиди, все още няма уринни тестове и тяхната употреба трудно би могла да бъде засечена по този начин. Ако все пак забелязвате нетипично поведение у вашия близък и имате съмнение за употреба, не се колебайте да потърсите помощ от специалист. Поради факта, че голяма част от тези вещества не са добре проучени и се знае малко за техните ефекти и рискове, е по-добре, без да губите време, да потърсите консултация с психолог, който има опит в работата с употребяващи и зависими.

Употребата на синтетичните канабиноиди може да доведе до отключването на психоза. Ако вашият близък има много неадекватно поведение и се притеснявате за себе си и за него, незабавно потърсете помощ от психиатър.

Употребата на тези вещества може да доведе до отравяне (свръхдоза). Ако вашият близък се чувства зле, не е в съзнание, не реагира или има проблеми с дишането, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.