Амфетамини

АМФЕТАМИНИ

Често срещани названия:

амфетамин: „афи“, „амфитеатър“, „амфи“, „амфети“ „спийд“, , „шмъркало“, „кокаин за бедните“

История и употреба:

Името амфетамин е съкращение от Алфа-Метил-Фенил-Етил-Амин.

Амфетаминът е синтетичен психостимулант, който е създаден в Германия през 30-те години на ХХ век.

Отдавна са били известни различни растителни продукти, които съдържат амфетаминоподобни вещества, но тяхното широко разпространение датира от времето на Втората световна война.

Неговата химична структура наподобява тази на адреналина и норадреналина, които са ни така познатите естествени за тялото стимуланти.

Амфетамините са били използвани в медицината като са били предписвани за различни състояния – за отслабване, тежка депресия, нарколепсия и др. След това обаче се установяват и вредите, които нанасят и бързата зависимост, която настъпва след многократната им употреба.

Амфетаминът има структура наподобяваща тази на кокаина и се среща в различни форми – амфетамин (бензедрин), метамфетаминът( метедрин) и др., но всички те имат един и същ  ефект.

Те не са така престижни като кокаина и често за тях се казва, че “амфетамините са кокаина на бедните.”,

Често срещани са под името  (speed); типичният speedball от 60-те е съдържал амфетамин или метамфетамин плюс хероин.

Амфетамините и метамфетамините са две вещества, които са изключително сходни, с тази разлика, че метамфетамините стигат до мозъка много по-бързо и затова имат по-бърз, по-силен и по-дълготраен ефект от този на амфетите.

Характеристика:

Ефекти и признаци при употреба:

Амфетамините и метамфетамините се приемат най вече под формата на таблетки, капсули или прах, а метамфетамините се срещат често и под формата на кристали. Имат възможност освен да бъдат приемани перорално, да бъдат пушени, смъркани и инжектирани.

Ефектa на амфетамините върху психиката е свързан с тяхното влияние върху серотониновите и най-вече катехоламинови синапси. Амфетамините увеличават отделянето на невромедиатори и едновременно инхибират обратното им транспортиране в клетките. Резултат от това е силно увеличеното количество на серотонин, норадреналин и допамин, което води до възбуда и еуфория.

 

  • Физиологични промени – бодрост, липса на чувство за глад и умора, разширени зеници, зачервено лице, пресъхване на устата, повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане, учестено дишане, повишаване на телесната температура и потене, увеличена умствена и двигателна активност, потрепервания, мускулни спазми, замаяност, главоболие

 

  • Психични промени – чувство за прилив на енергия и сили, еуфория, употребяващия се чувства много по-отпуснат, общителен и самоуверен, възможни са халюцинации, обърканост, безпокойство, тревожност, параноидни идеи, безсъние

Последици при продължителна употреба:

Злоупотребата с амфетамини и метамфетамини води до бързо развиване на зависимост, както физическа така и силно психическа.

За физическото здраве – загуба на апетит и тегло, сухота в устата, възпаления на венците, разрушаване на зъбите, гадене, повръщане, диария, кожни обриви, инфекции,  повишено кръвно налягане, сърдечна аритмия, инфаркт, мозъчни увреждания, инсулт.

Възможно е човек да изпадне в пълно изтощение поради продължителната липса на храна и сън.

За психическото здраве – силно безпокойство, тревожност, страх от преследване, изблици на агресия, халюцинации, суицидни мисли, депресия, психотичност, амфетаминова психоза

Социални последици –  в повечето случаи се стига до пълна деградация на личността

Зависимост:

Бърз Толеранс и развиване на Физическа и силно психологическа зависимост

Предозиране:

Опасноста от свръхдоза е голяма  поради бързо настъпващия толеранс. При голям прием от съответния наркотик или при смесената му употреба с друг вид наркотични вещества, опасността от изпадане в състояние застращаващо живота е много голяма.

Интоксикацията може да причини треперене, спазми на мускулите, конвулсии, сърдечна аритмия, високо кръвно налягане и телесна температура, коремни спазми, повръщане, припадъци, рабдомиолиза, инфаркт, инсулт, кома и дори смърт.

Амфетаминова психоза:

Психотично разтройство, вследствие на продължителна употреба на стимуланти като амфетамини, метаaмфетамини, кокаин.

Характерни симптоми са халюцинации, които не са задължителни, налудни идеи и поведение, заблуди и изкривена реалност. Халюцинациите могат да бъдат зрителни, слухови и тактилни.

Много характерно за този вид психоза е налудното състояние на пациента, вследствие на големите дози амфетамини приемани за продължителен период от време. Параноидните налудности, които човек има са свързани с чувство за преследване, заплаха от страна на околните и силна чувствителност към това, което усещат от хората около тях. В действителност те нямат реално основание за тези свои чувства.

Рискът от възникването й се увеличава с нарастване на възрастта, смесената употреба на различни вещества и наличието на други заболявания. Има опасност психозата да се влоши и да стане хронична ако употребата на амфетамини не бъде преустановена.

Важното при лечението на този вид психоза е прекратяване приема на амафетамини и  навременна адекватна помощ от страна на специалисти в областта.

Както и при другите психози и амфетаминовата психоза изисква медикаментозно лечение, психиатрична и психологична помощ. При правилно лечение и грижи пациентите се възстановяват в рамките на няколко месеца.